Fetal Medicine Foundation

Szakmai fejlődésem szempontjából meghatározó volt a londoni Fetal Medicine Foundation kétéves képzése. A kint töltött idő alatt a szakterület úttöröjének számító Kypros Nicolaides professzor mentorálásával volt lehetőségem magzati diagnosztikai gyakorlatot szerezni.

A Fetal Medicine Foundation (a továbbiakban FMF, magyarul Magzati Gyógyászati Alapítványnak lehet fordítani) a világ egyik vezető magzati diagnosztikai centruma, melyet a magzati diagnosztika atyjának is nevezett professzor, a ciprusi származású, londoni Kypros Nicolaides alapított. Az alapítvány elsődleges célja, hogy kutatások és képzések segítségével támogassa a várandósok és gyermekük egészségének védelmét.

Nicolaides professzor egyedülálló munkájába a Netflix által készített “The Surgeon’s Cut” című dokumentumfilm-sorozat első része (Saving Life Before Birth – Életmentés a születés előtt) nyújt bepillantást:

Az FMF egyik legfontosabb vívmánya a nemzetközi szakértők bevonásával zajló oktatási program, melynek során a világ legkiválóbb szakorvosai ösztöndíjas képzés formájában sajátíthatják el a magzati diagnosztikával kapcsolatos legújabb vizsgálati és gyógyítási technikákat és a legendás Kypros Nicolaides professzor oldalán szerezhetnek komoly szakmai tapasztalatot.

Az FMF 13 akkreditált képzése közül a legmagasabb színtű képzése az úgynevezett “Diploma in fetal medicine“. A Diploma megszerzéséhez legalább 2 éves elméleti és gyakorlati képzésen kell részt venni az Alapítvány londoni központjában. Az ösztöndíjasok ez idő alatt egyedülálló tudást és tapasztalatot szereznek a szakterület vezető kutatóinak vezetésével. Az FMF Diploma képesítésével Magyarországon jelenleg mindössze 4 szakorvos rendelkezik, és közülük is csak egyetlen nő.

Az elmúlt 20 évben az FMF több mint 23 millió fonttal (9 milliárd forint) támogatott a magzati egészség megőrzését célző kutatásokat és képzéseket.